Pražští symfonikové vydávají novou nahrávku Dvořákových Slovanských tanců.

Pražští symfonikové vydávají novou nahrávku Dvořákových Slovanských tanců.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod taktovkou svého šéfdirigenta Tomáše Braunera natočil novou nahrávku Slovanských tanců Antonína Dvořáka, které patří k nejpopulárnějším dílům české hudby. Album se nahrávalo ve Smetanově síni Obecního domu a vychází v pátek 8. prosince 2023 u Supraphonu na CD i na digitálních platformách.

Slovanské tance vznikly na objednávku berlínského nakladatele Fritze Simrocka, který byl nadšen z Dvořákových Moravských dvojzpěvů a chtěl od něj napsat něco podobného Brahmsovým Uherským tancům. Dvořák se chopil úkolu s vervou a během několika týdnů dokončil první řadu Slovanských tanců pro klavír na čtyři ruce i pro orchestr. Dílo si získalo okamžitou popularitu a proslavilo Dvořáka po celém světě. O devět let později napsal Dvořák druhou řadu Slovanských tanců, která je ještě bohatší a pestřejší.

Pražští symfonikové mají Dvořáka v krvi a jejich interpretace Slovanských tanců je plná energie, radosti a citu. Dirigent Tomáš Brauner vychází z bohaté tradice, kterou zanechali jeho předchůdci jako Václav Neumann, Jiří Bělohlávek, Sir Charles Mackerras nebo Tomáš Netopil. Nahrávka je vynikajícím svědectvím kvality a uměleckého vyzrávání Pražských symfoniků.

Dramaturg Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Martin Rudovský k nové nahrávce uvedl: Troufám si tvrdit, že jde o snímek referenční, co se týče výrazu, temp i dalších elementů. Tato kvalita má pak několik důvodů: obecně se FOK, samozřejmě z principu, specializuje na českou hudbu, pochopitelně i Dvořákovu. Dále FOK hraje Slovanské tance naprosto pravidelně: od Nového roku 1990 vždy jako Novoroční koncert, v Praze velmi oblíbený. A ještě důvod mystický: na natáčení v Obecním domě v Praze shlížela ze svého piedestalu socha Ladislava Šalouna, která se jmenuje Slovanské tance.“

Naživo Slovanské tance v podání Pražských symfoniků zazní na turné v Japonsku, které se uskuteční hned od 1. ledna 2024, kdy také začne jubilejní stý Rok české hudby, k němuž Martin Rudovský uvedl: „Téměř každý náš koncert v roce 2024 je prodchnut slavnostním duchem Roku české hudby: všichni hostující zahraniční dirigenti (leden–červen 2024) zařazují český repertoár, například Ion Marin versus Janáčkova Sinfonietta, Case Scaglione a Novosvětská nebo Leonard Slatkin kontra Husova Hudba pro Prahu 1968. Ve druhé polovině roku pak budou náš orchestr dirigovat výhradně čeští dirigenti. A také FOK patří se svým zrozením v říjnu 1934 do Roku české hudby, takže například 19. června 2024 slavíme Mou vlastí na Vyšehradě. Nebo v říjnu 2024 speciálními narozeninovými koncerty.“

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/FOKBraunerDvorakSlovanskeTance

Témata

Eduard Rovenský

Eduard Rovenský

Redaktor

Muzikant, frontman kapely Highland a spoluzakladatel portálu PROMUZIKU.