Petr Bende: Těší mě zájem posluchačů a fanoušků

Petr Bende: Těší mě zájem posluchačů a fanoušků

Vánoční koncerty Petra Bende jsou pro jeho fanoušky již 26 let výjimečným hudebním zážitkem plným předvánoční atmosféry a jistotou, že uslyší propojení tradičních vánočních prvků s moderním interpretačním stylem.

Bende, známý svým působivým hlasem a charismatickým vystupováním, často na svých koncertech míchá a propojuje různé žánry a hudební prvky. Běžnou součástí jeho vystoupení jsou i úpravy tradičních vánočních koled - nebojí se experimentovat s aranžemi a styly, čímž dává koledám nový nádech, aniž by ztratily svůj význam.

Jednotlivé koncerty Vánočního turné 2023 byly různorodé nejen hudební sestavou. Část se jich odehrála v akustickém triu a dva výjimečné koncerty s písněmi Petra Nováka zazněly s filharmonií. Na těch dalších Bendeho doprovázela kapela, se kterou letos oslavil 20 let.

Koncerty rozdělil do dvou částí. Úvodní talkshow - povídání s hereckými hosty - propojil krátkými hudebními vstupy, písněmi s akustickým nádechem v triu kytara, basa, cimbál. Poprvé se na pódiu sólově představil cimbalista Michal Grombiřik. A nutno dodat, že hrál výborně, s nádechem folkového šarmu. Na pódiu si zahrál a zazpíval i talentovaný, teprve čtrnáctiletý písničkář Ondra Jakubík.

Ve druhé polovině koncertů se na pódiu objevily dětské pěvecké sbory, které intenzivně přimíchaly do hudby další vrstvu harmonie a úspěšně propojily program s domácím publikem. Kromě autorských písní zazněla i skladba Petra Nováka z roku 1967 Já budu chodit po špičkách. „Píseň má úžasnou atmosféru a v celkové aranži zůstala původní energie,“ dodává zpěvák.

Opět po roce si tedy příznivci užili vydařený program složený z autorských písniček, vánočních koled, povídání a předvánoční pohody.

Témata

Marcela Doubková

Marcela Doubková

Externí redaktor

Šéfredaktor měsíčníku EXIT162, divadelní pedagog, moderátorka a textařka.