Kapela Leon - parta muzikantů, která miluje muziku

Kapela Leon - parta muzikantů, která miluje muziku

Zlínská kapela Leon na sebe v hudebním světě upozorňuje zdařilými autorskými písničkami. Mezi ty nejvýraznější rozhodně patří Tancuj, Najdi svůj tón, Spojení, Sex léčí, Pantomima nebo Chemie. Tato tříčlenná formace svůj první singl vydala již v roce 2016 a aktuálně hraje ve složení Marek Švanda – zpěv, kytara, klávesy, David Šenkeřík – bicí a Martin Glausch – baskytara. Sami o sobě tvrdí, že „vždycky chtěli něco světu říct a dokázat“.

Po celou svoji hudební kariéru kapela Leon sbírá zkušenosti objížděním festivalů a klubů. Ovšem plánované turné s kapelou Brixtn pro ně není jen další zastávkou na hudební cestě. Je pro ně splněným snem, který odráží jejich úsilí v hudebním světě. Nese název „Bude to ještě hezký“.

Vnímám to tak, že turné je zásadním mezníkem ve vašem hudebním světě.

Přesně tak. Jedná se totiž v historii kapely Leon o vůbec první regulérní turné. Jsme moc rádi, že nás kluci z kapely Brixtn berou na tuto hudební jízdu s sebou a věříme, že si ji všichni neskutečně užijeme. Těšíme se na společné zážitky, ze všech možných koutů republiky. Koncertně se také ukážeme v nové sestavě s basákem Martinem. Na jednotlivých koncertech se fanoušci budou moci těšit na všechny naše dosud vydané singly, které se jim budeme snažit předat živě s novou energií kapely.

Vraťme se na začátek. Jaký je příběh kapely Leon?

 

Naše hudební začátky sahají až do doby základní školy, kdy jsme jako 15 letí kluci chtěli udělat díru do světa ve stejném duchu, jako kdysi kapela Nirvana, která byla naší „modlou”. Od té doby jsme ale ušli kus cesty, hledali jsme si vlastní styl, zažili si vzestupy i pády. Zjistili jsme, kdo přesně jsme, co za muziku chceme dělat a co nás baví. To je pro nás v současné době i to nejdůležitější – chceme dělat hudbu, kterou máme rádi, která vyjadřuje naše pocity a emoce. To vše se snažíme tvořit s lidmi, se kterými jsme na podobné vlně, a kteří nás umí inspirovat.

 

Z čeho vaše hudební produkce vychází v současné době?

 

Z rockové hudby se silnými melodiemi - kapely jako Beatles, Nirvana, Coldplay, Placebo... Čím dál více se však inspirujeme hudebními styly a prvky, které nás samotné oslovují. Samozřejmostí v naší tvorbě je kromě standartních nástrojů (kytara, basa, bicí) i používání elektronických prvků a samplerů. Základní kostra songů ale vždy vzniká pouze s akustickou kytarou nebo u klavíru. Co se týká textů, jedná se o čistě pocitové a emoční záležitosti, které prožívá každý z nás v běžném životě.

V úvodu jsem zmínila, že vás můžeme vidět v klubech i na festivalech. Co je vám bližší?

 

Každý koncert je v něčem jedinečný a výjimečný. Máme rádi jak intimnější klubovou atmosféru, tak otevřená venkovní pódia, kdy nás slunce a lidi objímají svými paprsky. Obojí má své kouzlo. Na podzim, v zimě a na jaře spíše vnitřní prostory a v létě pak open-air akce.

 

Témata

Marcela Doubková

Marcela Doubková

Externí redaktor

Šéfredaktor měsíčníku EXIT162, divadelní pedagog, moderátorka a textařka.