Jaroslav Albert Kronek nepřestává hudebně překvapovat

Jaroslav Albert Kronek nepřestává hudebně překvapovat

Bývalý frontman legendární skupiny Kern a později kapelník kapely Alband – charismatický Jaroslav Albert Kronek – vyrazil na turné, které nese název BLÍZKO NÁS TOUR 2024. „Těším se na to, že se setkám se s lidmi, abych se přesvědčil o tom, jak hudbu vnímají.“

files/Fotky ke článkům/Kronek/.big/Kronek_02.jpg

ALBAND Foto: archiv kapely

Můžete představit plánované turné?

Koncerty pro rok 2024 jsou ve znamení připomenutí 15 let ALBANDu, mých kulatohranatých narozenin a představení nového, třetího alba ALBANDu. Půl roku jsme byli zavřeni ve zkušebně a ve studiu RESET, já ještě trochu rehabilitoval po operaci hlasivek, ale jakmile jsem se vykřesal, začali jsme tvořit. BLÍZKO NÁS TOUR 2024 je koncertem naplněným tím nejlepším, co se kdy ALBANDu podařilo, písničky z alba Kalibrace smyslů a Reziduum budou lehce doplněny peckami z toho nového, a fanoušci si mohou zavzpomínat na staré dobré časy u vykopávek z časů KERN.

Co byste si přál, aby si posluchači z vašich koncertů odnášeli?

Kromě trsátek, třísek z paliček, podpisů a upomínkových předmětů z našeho merche si, předpokládám, posluchači odnesou v uších dobrý pocit z nazvučení kapely, v očích obraz chlapíků, na které se ještě dá koukat a v hlavě pár písniček, které jim budou ALBAND nějakou chvíli připomínat.

Kdo je (byl) součástí vaší muzikantské rodiny?

V roce 1980 jsem byl do rodiny KERN nanominován Jirkou Obzinou, tehdejším bubeníkem. No banda to byla na tu dobu řádná, muzikantsky vyšlechtěná, pracovitá. A byli to chlapíci, kteří mě inspirovali a vyučili. Bráchové Vodičkové, Sláva Karásek, Franta Goliš Drápal, Petr Kurfürst, pak nově příchozí Libor Tygr Machata, Miloš Morávek, kytarista, který nás přemluvil jít na volnou nohu v roce 1986 a Mirek Mirus Horňák, kytarista a tvořitel. A pak se narodil ALBAND! K jádru Kronek, Machata, Horňák přibyl bubeník Víťa Franěk. Poslední změna nastala na postu kytaristy. Mirek Horňák si vymyslel Mylion a my pozvali ke spolupráci kytarového gentlemana Michala Pospíšila.

ALBAND Foto: archiv kapely

ALBAND Foto: archiv kapely

Jaká byla nejtěžší výzva, kterou jste musel v muzice překonat?

Nejtěžší to bylo po tragické smrti mojí ženy Ivanky v říjnu 1989. Já byl třetím rokem profesionální muzikant, roztočeno bylo první album - LP KERNu ( …od narození) doma dva kluci a za měsíc Sametová revoluce... Kapela musela fungovat. Koncertovat. Jezdit. Hudba mi tehdy zachránila život.

Pak to bylo rozhodnutí odejít z KERNu v roce 2008. Jeden horoskop, bušení srdce a prázdno. A zase ta muzika, která se v té prázdnotě objevila. ALBAND. Unplugged s obrovskou energií!

Do třetice zhoubný tumor na pravé mandli, zjištěný v roce 2012 a operovaný včas!

Ale muzika a já to spolu myslíme vážně…

Dokážete říci, co je klíčové pro udržení vaší dlouhé a úspěšné hudební kariéry?

Především mi musí fungovat hlas.  S jeho fyzickou stabilitou a funkčností je spojena možnost jej používat ve správný čas na správném místě. S tím souvisí koncerty a tvorba. Mám tu štěrbinku, ten dáreček, ve svém krku rád, naučil jsem se o ni pečovat. Trochu té hlasové hygieny, nechat nahlédnout lékaře ORL a foniatry, občas něco odoperovat, cucat panthenol a pít bylinné odvary. Po koncertě chodit spát. Když je hlas O.K., funguje psychika a na světě je pak krásně.

Témata

Marcela Doubková

Marcela Doubková

Externí redaktor

Šéfredaktor měsíčníku EXIT162, divadelní pedagog, moderátorka a textařka.