Die Antwoord: šílené duo Ninja a Yolandi se vrátilo do Prahy!

files/Fotky ke článkům/Die Antwoord/.big/DSCF1174.jpg

Die Antwoord je jihoafrická rap-rave hudební skupina, která čerpá z lokálního kulturního stylu zvaného Zef. Skupinu tvoří: zpěvák Watkin Tudor Jones (umělecké jméno Ninja) a zpěvačka Yolandi Visser (umělecké jméno Yo-Landi Vi$$er). Jako třetí člen skupiny je občas uváděn DJ Hi-Tek, o kterém se dříve myslelo, že je jen smyšlená postava. Ve skutečnosti je to jejich osobní DJ, kterého jsme mohli vidět i ten večer, kdy přišel na scénu se svým kratším setem.

Začátek koncertu nejspíše nezačal podle plánu, protože DJ Hi-Tekovi selhala ke konci vystoupení technika, pravděpodobně kvůli výpadku pojistek. Publikum bylo na pět minut ve tmě. Ninja se ho po několika minutách zeptal, zda mu technika opět funguje, a když viděl, že ne, začal improvizovat a zarepoval jednu z jejich písní, kterou původně neměli hrát jako první. Byla to píseň "Fatty Boom Boom" místo obvyklé "Enter the Ninja". Tím koncert začal.

Duo zahrálo své největší hity jako "Daddy", "Banana Brain", "Baby’s on Fire", "Pitbull Terrier", "Rich Bich", "Ugly Boy" a "Fink U Freeky". Během koncertu duo uspořádalo společné zpívání s publikem při písni "Fish Paste", kde všechny přítomné naučili frázi z refrénu "Jou ma se poes in a fish paste jar". Zahráli také svou úplně první píseň z roku 2007 "Wat Pomp".

Yolandi se zeptala publika, jak se řekne "miluji tě" česky, a poté to publiku lámaně řekla. Ninja před písní "Daddy" požádal, aby ho publikum oslovilo jako Daddy.

Lidé stáli pod pódiem a na dvou patrech kolem zábradlí. Na koncertu jste mohli vidět různé věkové kategorie i typy lidí. Pódium zdobily obří nafukovací balóny. (Upřímně sama tuto dekoraci nedokážu výstižně popsat, ale byla to taková obří bizární stvoření, která měla podobu zlatého robotového medvídka.) No, posuďte sami.

files/Fotky ke článkům/Die Antwoord/.big/DSCF1123.jpg

Merch byl cenově přijatelný a fanoušky velmi potěšil. K dostání byla například trička, dále mikiny, bucket haty a LP. 

Atmosféra byla přátelská, bez přehnaných moshpitů, které by se na takovém koncertu mohly očekávat, takže bylo možné se bez obav přiblížit k pódiu.

Koncert byl poměrně krátký, což bylo pravděpodobně způsobeno náročností rapování a tím, že duo dlouho nekoncertovalo. V jednu chvíli bylo znát, že Yolandi byla opravdu unavená a zadýchaná, ale myslím, že všichni s nadšením ocenili jejich velmi pozitvní energii.

Ninja si v jednu chvíli sedl mezi fanoušky v hledišti a také provedl "stage dive", při němž se nechal nosit. Na závěr svého vystoupení korunoval večer odhalením své hýždě.