Cesty metalových Dymytry a zpěváka Prothea se po dvaceti letech rozchází

Cesty metalových Dymytry a zpěváka Prothea se po dvaceti letech rozchází

Ve středu odpoledne členové kapely Dymytry oznámili na svých sociálních sítích i webových stránkách pro většinu fanoušků nečekanou zprávu: „Dymytry a Protheus uzavírají společných 20 let.“ Toto rozhodnutí sdělili i prostřednictvím videa, kde sundali své masky.

Dymytry vznikli před 20 lety a za tuto dobu působení nejen na české scéně stihli vydat celkem osm úspěšných alb. Odehráli stovky koncertů, zúčastnili se mnoha festivalů. Několikrát uspořádali turné v zahraničí. S některými zahraničními kapelami dokonce spolupracují. Tato pětičlenná parta společně zažila opravdu mnoho. Zpěvák Protheus, vlastním jménem Jan Macků, se po dohodě s kapelou vydává svou vlastní cestou.

Neshody v kapele se objevily už v roce 2018. Když Dymytry odjeli úspěšné turné a vydali desku Revolter, situace se uklidnila. Bohužel, teď je tomu jinak. Jak sami Dymytry prohlásili, koncertování v zahraničí a Protheova sólová dráha těmto sporům příliš nepomohly.

Lidé poslouchají a také tvoří hudbu, aby byli šťastní. Pokud to však mezi členy v kapele nefunguje ani po lidské stránce ani co se představ o tvorbě týče, nemá pravděpodobně cenu v tom pokračovat. Jejich hudba by pak už nebyla o radosti, šťastná by nebyla kapela, stejně tak fanoušci.

Na oslavu dvacátých narozenin, tedy na dlouho připravovaný velkolepý koncert v O2 aréně se jistě těší všichni fanoušci už několik měsíců a lístků na tuto událost v největší české hale nezbývá mnoho. 24. listopad 2023, kdy se narozeninový koncert uskuteční, bude poslední možností vidět původní sestavu pohromadě.

files/319015656_699892774829947_6236147381747939917_n.jpg

poslední koncert Dymytry spolu s Protheem

Dymytry slibují, že tento poslední společný koncert bude nezapomenutelným zážitkem a dají do toho opravdu vše.

Kapela před sebou teď má těžký úkol, a to najít nový hlas Dymytry.

Témata