CENY ANDĚL Coca-Cola 2023: žánrově pestrý večer

CENY ANDĚL Coca-Cola 2023: žánrově pestrý večer

Vyhlášení cen České hudební akademie Anděl se letos uskutečnilo 30. března v pražském centru O2 universum. Večerem 33. ročníku provázeli moderátoři Ivana Fancy Kulhánková a Honza Dědek. Rozdáno bylo celkem 16 sošek, poprvé byl předán Anděl v nové kategorii Společný projekt, který podporuje spolupráci.

Celým ceremoniálem prolínala výrazná vizualizace inspirovaná prostorem, propojena mimo jiné s tematikou vesmíru.

Hudebně večer zahájila kapela Jelen s Hradišťanem Jiřího Pavlici.

V kategorii sólový interpret si prvního Anděla odnesl David Koller za svoji nahrávku LP XXIII, na které se textově podílel básník Jáchym Topol a spisovatel Patrik Hartl.  Poděkoval všem muzikantům, kteří pomáhají a rodině. Navíc pozdravil operní pěvkyni Hanku Peckovou, která je vyhledávanou hlasovou pedagožkou.

files/cenyanděl/3M0A5677.jpg

Nobodylisten & Václav Roucek se Sofianem Medjmedj, foto: Pavlína Lindová - PROMUZIKU

Andělské ocenění v kategorii folk převzala Marie Puttnerová, kterou můžeme znát například z kapely Jablkoň. Poděkovala hudebně spřízněným duším. Muzikanti zmínili atmosféru při nahrávání desky.

Do prvního krátkého rozhovoru moderátorů byla přizvána Ewa Farna, tématem byla děkovná řeč.

Překvapením bylo druhé hudební vystoupení, které zahájil Ben Cristovao.

Sólovou interpretkou se stala Pam Rabbit za album I Love the Internet. Na svých skladbách se podílí i režijně při natáčení klipů. Děkovala lidem, kteří se podíleli na vydání jejího posledního alba. "Nic jsem si nepřipravila, tak to musím dát freestylem. Děkuju celému svýmu týmu a všem,“ dodala.

Kapela Mirai předala jediné ocenění, ve kterém hlasují fanoušci. Výherce Marcell získal finanční částku na natočení videoklipu. Mimo jiné poděkoval svému producentovi a kapele.

files/cenyanděl/3M0A5746.jpg

Kapela Mirai foto: Pavlína Lindová - PROMUZIKU

Představeny byly nominace v kategorii klasika. Vítězem se stal vokální soubor Martinů Voices za interpretaci sborových děl britského skladatele Benjamina Brittena. Srdečného poděkování se mimo jiné dočkal i Petr Ostrouchov, který na albu spolupracoval.

Na pódiu zazpívali Ondřej Havelka a Adam Plachetka. Melody Makers zahráli jednu z nesmrtelných písní Tři četníci pánů Ježka, Voskovce a Wericha.

Anděla v kategorii skupina si odnesli J.A.R. Jejich v pořadí deváté album si zasloužilo gratulaci. „Sami zůstáváme mladí a těšíme se s mládeží. Vy všichni jste tady dobří, už samotná nominace je bezvadná,“ dodali J.A.R. Dan Bárta poděkoval celé kapele. J.A.R. krátce zareagovali na rider kapely.

Skladatelka Anna Vaverková si odnesla sošku Anděla v kategorii alternativa a elektronika.

Zpěvák Marcell a skladatel, hudebník a producent Fiedlerski vydali před koncem roku velmi osobní album a Marcell tak hudebním vstupem připomněl muzikanty, kteří hudební svět opustili.

Uvedena byla nová kategorie - společný projekt. Ocenění si převzali Calin a Viktor Sheen s albem Roadtrip, které se loni stalo fenoménem streamingových služeb. V děkovné řeči se poděkování dočkali spolupracovníci a kamarádi.

Trutnovská kapela Exorcizphobia si převzala Anděla za vítězství v kategorii rock. „Tohle pozlátko pro nás úplně není, jsme tady asi trochu navíc, ale každopádně dík,“ sdělila kapela v děkovné řeči a popřála všem přítomným, aby si večer užili.

Na pódiu živě vystoupili J.A.R. Hned první tóny písničky Jezus Kristus Neexistus? „zvedaly ze židlí“ přítomné v sále. Dostavila se očekávaná hudební energie.

Skladbou roku se stalo Údolí včel  AnnyK. Ta slaví třicet let na scéně. Vítěznou píseň pro ni napsal Tomáš Vartecký. AnnaK mu poděkovala za přípravu desky i společný život.

Ocenění za slovenské album Kde je tu láska? získala kapela Hex. V děkovné řeči se objevilo i téma restartu kapely.

V kategorii rap zvítězil rapper MC Gey s deskou O tatínkovi, který usnul.  "Desku jsem si udělal čistě pro sebe, neohlížel jsem se na to, jestli bych za ni mohl dostat nějakou cenu,“ prohlásil. Promluvil o kreativitě, která je s hudbou spojená.

Anna K. v živém vstupu zazpívala skladbu roku.

Za rádio Evropa 2 přinesl moderátor Nasty vítězce ocenění v kategorii objev roku Tereze Balonové. "Děkuju všem lidem z vydavatelské firmy, rodině i mému ex, bez kterého bych nesložila tolik písniček na desku, “ dodala. Zmínila, že anděla bere jako závazek, že na sobě bude dál hudebně pracovat.

files/cenyanděl/3M0A5905.jpg

Objev roku Tereza Balonová, foto: Pavlína Lindová - PROMUZIKU

Kategorie jazz přinesla vítězství trojici David Dorůžka, Robert Fischmann a Martin Novák. Zmíněna byla hudební různorodost na jejich albu.

V kategorii videoklip zvítězili Dné s videoklipem Traps in my feed (Feat. FVLCRVM). Režie klipu byla v rukou Luboše Vacke.

MC Gey s písní Tenhle synťák kdysi koupil táta převzal pomyslnou štafetu živých vstupů.

Cenu za kategorii album roku si donesla kapela November 2nd. Poděkování se dočkali členové kapely i producent. „Jsem úplně beze slov. Je to strašně krásné překvapení. Musím v první řadě poděkovat spoluhráčům, jsou skvělí. A pak všem, bez kterých by tahle deska nevznikla,“ řekla zpěvačka Saša Langošová, které získání Anděla nazvala „průsečíkem v její hudební tvorbě“.

Zpěvák, taneční a herec Jiří Korn byl uveden do síně slávy. V předtočeném vstupu krátce poděkoval a zmínil svoji poctivou hudební snahu. Popřál krásný večer, všem hodně zdraví a slunce v duši.

Poslední živý hudební vstup patřil vítězům v kategorii album roku, a to kapele November 2nd.

Témata

Marcela Doubková

Marcela Doubková

Externí redaktor

Šéfredaktor měsíčníku EXIT162, divadelní pedagog, moderátorka a textařka.