Billie Eilish se stala ve věku 22 let nejmladší osobou v historii, která dvakrát vyhrála Oscara

Billie Eilish se stala ve věku 22 let nejmladší osobou v historii, která dvakrát vyhrála Oscara

Pouhé dva roky po vítězství v kategorii Nejlepší původní píseň za píseň k bondovce „No Time to Die" zvítězila Billie Eilish v této kategorii znovu. Ve 22 letech se tak stala nejmladším dvojnásobným vítězem Oscara všech dob. Její bratr Finneas O'Connell se stal druhým, a to ve věku 26 let.

Na Oscarech 2024 v neděli získali Eilish a její bratr Finneas cenu za Nejlepší původní píseň za skladbu „What Was I Made For?“ z filmu Barbie.

Zpěvačka na úvod poděkovala Akademii a režisérce filmu Barbie Gretě Gerwigové slovy: „Jsem tak vděčná za tuto píseň a tento film a za to, jak mě to ovlivnilo, a tohle je pro všechny, které film zasáhnul díky tomu, jak je neskutečný.“

Eilish patří mezi nejmladší vítěze Oscara vůbec. V kategorii původní píseň mimochodem stále drží rekord česká zpěvačka-skladatelka Markéta Irglová, která bylo 19 let, když se o cenu podělila s hereckým kolegou Glenem Hansardem za baladu „Falling Slowly" z filmu „Once".

Billie při svém projevu řekla: „Pamatujte si, že mi bylo 12, věřte nebo ne, a viděla jsem tento muzikál a brečela jsem, až jsem si myslela 'sakra, jsem to ale zklamání. Dívala jsem se na Matildu na Broadwayi, bylo to úžasné. Myslela jsem si (pláčíc), že nikdy ničeho nedosáhnu, protože nejsem v Matildě. Dejte si čas, dělejte to, co máte rádi, a vím, že to je snazší říct než udělat, někteří z nás nevědí, co milují. Nakonec na to přijdete." 

Po poděkování svým učitelům ve svém projevu na pódiu dala Eilish radu mladým lidem v místnosti pro vítěze. Řekla: „Nedělejte to pro ostatní, nedělejte to kvůli číslům nebo kvůli nějaké konkrétní věci, to opravdu nikdy nikdo neměl hledat. Chci, aby každý dělal něco, k čemu má vášeň, na co je hrdý a co ho dělá nejlepší verzí sebe samého."

Eilish dodala, že film Gretty Gerwigové Barbie „přiměl spoustu lidí cítit se viděni, což může být vzácné, zejména jako žena".

Pár během ceremonie v Dolby Theatre v Los Angeles předvedl píseň, která získala Oscara:

https://www.youtube.com/watch?v=1rL1EHELPAk&t=4s

 

 

files/Fotky ke článkům/1.png.webp

Témata